Jídelní hůlky

8. července 2008 v 11:16 | Toyko Shinju |  Japonsko-tradice, mentalita
Používání hůlek se dostalo do Japonska z Číny.Japonské jídelní hůlky (haši) jsou kratší a křehčí než čínské. I způsob jejich držení je odlišný od čínských.Jsou dlouhé asi 25 cm a nejčastějí materiál je dřevo, ale může to být také bambus, slonovina, zlato, stříbro nebo plast. V restauracích se většinou užívají hůlky na jedno použití.V domáctnostech má každý člen rodiny své vlastní hůlky.Japonské děti se je učí používat asi od pěti let.

Jak je správně držet
Hůlky se drží ve třetině jejich délky, díky tomu fungují jako páka.Spodní hůlka by měla být v ohybu mezi placem a ukazováčkem a zároveň se lehce opírat o prsteníček.Horní hůlkou se pohybuje palcem a ukazováčkem s pomocí prostředníčku.
Co se nesmí
Napichování na hůlky nebo nahrnování jídla z misky přímo do úst je naprosto neslušné! Nesmí se ani gestikulovat a ukazovat hůlkami, přitahovat jimi věci na stole.Předávání soust někomu jinému na jeho hůlky a zapíchování hůlek do misky s rýží je spojováno s pohřebními zvyky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Příbor nebo hůlky?

příbor 26.3% (5)
hůlky 73.7% (14)

Komentáře

1 Gokku Gokku | Web | 28. října 2008 v 16:49 | Reagovat

o_O Držia sa inak ako čínske? *???* Ja držím všetky rovnako xD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama